Vereniging Dante Alighieri

Dante_Alighieri_1

Italiaanse culturele vereniging Dante Alighieri

De Società Dante Alighieri is een internationale vereniging die de studie van de Italiaanse taal wil bevorderen en de liefde voor de Italiaanse  cultuur in de wereld wil verspreiden.

Giosuè Carducci (1835-1907, de nationale dichter van het nieuwe koninkrijk Italië en Nobelprijswinnaar voor de literatuur van 1906) heeft in 1889 de vereniging opgericht die, bij Koninklijk Besluit,  op 18 juli 1893  te Rome officieel is erkend als orgaan om

 “de Italiaanse taal en cultuur te beschermen en  te verspreiden in de wereld om de spirituele banden van landgenoten in het buitenland met het moederland te doen herleven en behouden en ook om de liefde en eerbied voor de Italiaanse beschaving aan buitenlanders over te dragen”.

De vereniging telt buiten Italië  ongeveer 400 actieve afdelingen (comitati), waarvan 17 in Nederland en 10 in België. De comitati organiseren plaatselijk cursussen Italiaans en culturele manifestaties op het terrein van kennis van land en volk, geschiedenis, literatuur,  kunst, muziek,  film en reizen.

Er wordt ook  jaarlijks door een van de comitati, een ontmoetingsdag  georganiseerd voor alle leden van  Nederland en Vlaanderen.