Programma 2017/2018

 

Programma 2018

Bij Zalencentrum De Schalm,  Dreef 1, 7414 EA Deventer   om  20.00 uur

Vrijdag 26 januari om 20.00 uur:  De positie van de Romeinse vrouwen in de late Republiek en het vroeg Keizerrijk . Voordracht van  dhr. dr. C. van Galen

Romeinse vrouwen waren veel zelfstandiger dan gedacht. Het klassieke misverstand over de Romeinse tijd is dat alleen mannen echte burgers waren en dat vrouwen een verlengstuk van hun man of vader waren. Historicus Coen van Galen maakt korte metten met dit idee.

Hoewel de samenleving van het oude Rome nogal macho en vrouwonvriendelijk was, hadden veel vrouwen in de Romeinse keizertijd meer persoonlijke vrijheid dan vrouwen in westerse landen tot in de twintigste eeuw. Die persoonlijke vrijheid was het gevolg van de positie van vrouwen in het Romeinse familiesysteem. Die positie veranderde sterk in de laatste eeuw van de Republiek en het begin van de Romeinse keizertijd. Tijdens zijn lezing zal Van Galen laten zien dat Romeinse vrouwen een maatschappelijke rol konden spelen als burgers en zelfs het hoofd van hun eigen familie konden worden.

Deze lezing geeft u nieuwe inzichten in de manier waarop Romeinen hun families organiseerden en in de positie van vrouwen in de Romeinse samenleving.

Dr Coen van Galen historicus aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

 

Vrijdag  23 februari om 20.00 uurVenezia punto e basta / Venetië punt uit. Multimedia presentatie van dhr. L. Barone

La millenaria regina della laguna evoca ricordi romantici, splendori di una storia senza paragoni e maschere indossate da misteriosi personaggi. Condensare in una sera tutti questi argomenti è impossibile. Ma è invece possibile dare uno sguardo insolito a chiese, palazzi, problemi attuali e passati e personaggi famosi che se ne sono perdutamente innamorati.

De duizendjarige koningin van de lagune roept romantische herinneringen op, pracht en praal van een ongeëvenaarde geschiedenis en maskers gedragen door mysterieuze personages. Dit in een enkele avond toelichten is onmogelijk. Maar het is wel mogelijk een ongebruikelijke kijk te nemen op kerken, paleizen, huidige en vroegere problemen en op beroemdheden die verliefd op Venetië werden.

Maart/april: programma volgt

Onze activiteiten zijn open ook voor introducés en niet leden.  Entreekosten €5 p.p.

caffè insieme

 

 

Op zondag 8 oktober 2017 om 15.00 uur  heeft de Algemene ledenvergadering plaats gevonden, gevolgd door de voorstelling in het Italiaans van “La Patente” van Luigi Pirandello, een drama in een acte  uit 1917, die de leden van Dante Deventer hebben ingestudeerd ter ere van het 150e geboortejaar van deze grote Nobelprijs winnaar van de Italiaanse literatuur. Hierbij enkele beelden van de door het publiek  zeer gewaarderde uitvoering

 

 

 

Advertenties